Parodontologija

Parodontologija

Parodontologija - briga o zdravlju potpornih tkiva zuba

Parodontologija je grana stomatologije posvećena prevenciji, liječenju i očuvanju potpornih tkiva zuba. Parodontologija ima važnu ulogu u očuvanju oralnog zdravlja, jer se bavi otkrivanjem i tretmanom problema povezanih s desnima i potpornim strukturama zuba.

Gingivitis - Prvi stadij i prevencija

Upala zubnog mesa, poznata kao gingivitis, predstavlja početni stadij bolesti desni. Srećom, gingivitis se može potpuno izliječiti kada se otkrije na vrijeme i poduzmu odgovarajuće mjere. Pravilna oralna higijena, uključujući redovito četkanje i čišćenje zubnim koncem, ključni su faktori za prevenciju gingivitisa. Redoviti stomatološki pregledi i profesionalno čišćenje, koje se preporučuje najmanje dvaput godišnje, također su ključni za održavanje zdravih desni.

Parodontoza

Ako gingivitis napreduje i ne liječi se na vrijeme, može se razviti u parodontozu. Parodontoza predstavlja dublju upalu potpornih struktura zuba, uključujući i kost. Ova ozbiljna bolest može uzrokovati rasklimavanje zuba te, u konačnici, može dovesti do gubitka zuba.

 

Profesionalno čišćenje i liječenje parodontnih bolesti

Kada dublje potporne strukture zuba postanu zahvaćene upalom, potrebno je provesti dubinsko profesionalno čišćenje kako bi se uklonili naslage bakterija i infekcija. U nekim slučajevima, kirurške metode mogu biti potrebne za liječenje parodontnih bolesti.

Redovit posjet parodontologu i pravilna oralna higijena ključni su za očuvanje zdravih desni i potpornih struktura zuba. Prevencija je uvijek najbolja opcija, ali kada se pojave problemi, brza dijagnoza i odgovarajući tretman imaju odlučujuću ulogu u očuvanju oralnog zdravlja. U Poliklinici Pehar naši stručnjaci za parodontologiju pružaju visokokvalitetnu skrb kako biste sačuvali svoje desni i zube dugoročno.

Neka vaš osmijeh bude odraz vašeg zdravlja. Zajedno kreiramo ljepotu koja traje. Rezervirajte svoj termin